European Correspondent bij Chris Frantz the Talking Head

Chris Frantz (drummer van Tom Tom Club en Talking Heads), presenteert iedere maand de radioshow Chris Frantz the Talking Head op WPKN. Het station opereert vanuit Fairfield, Connecticut USA en zendt zowel via de ether als op internet uit. Vast onderdeel van Chris Frantz the Talking Head is een belletje met European Correspondent Frank Veldkamp, waarin drie actuele nummers van Europese bodem worden gedraaid.

We babbelen wat en ik vertel wat over de artiesten en de gekozen nummers. De drie platen (vooraf toegestuurd als mp3) worden vervolgens afgespeeld voor de voornamelijk Amerikaanse luisteraars van de show. De radioshow kenmerkt zich door een enorm relaxte sfeer, waarbij formats, planningen en snelheid uit den boze zijn. Zo schrikt Chris er niet voor terug om dertig minuten lang non-stop muziek te draaien. En als een nummer toevallig eenentwintig minuten duurt (Kraftwerk’s Autobahn), dan is daarmee 21 minuten van de show gevuld.

Radiovriendelijk

De selectie van de drie nummers in het Europese blokje is aangepast op de stijlen die Chris draait in zijn show. Geen extreme gekkigheid, maar radiovriendelijke pop, funk, dance en rock. Het is wel elke maand weer goed luisteren naar de teksten, want de zwarte lijst met woorden-die-echt-niet-kunnen op de Amerikaanse radio bestaat nog steeds. En de lijst geldt voor iedere taal.

Naast het gesprek met de European Correspondent, ontvangt Chris ook collega muzikanten in de studio voor interviews of voelt hij ze telefonisch aan de tand. Zo sprak hij in april 2013 met de Nederlandse zangeres Wende Snijders. Het leverde het volgende leuke gesprek op:

Playlist European Correspondent Chris Frantz the Talking Head

Tijdens de uitzending van Chris Frantz the Talking Head wordt druk gecommuniceerd op Facebook over de gedraaide platen. Met name in de – voor Amerikanen veelal onbekende – Europese acts is veel interesse. Hieronder het lijstje met gedraaide platen in het blokje van de European correspondent:

Nawoord

Na anderhalf jaar is de rubriek European Correspondent wegens tijdgebrek gestopt. Plannen met zes uur tijdsverschil bleek best lastig.