Einde van het jaar: lijstjestijd! Een Top 10 2012 Songs deze keer. De totaal subjectief samengestelde lijst van de tien beste nummers uit de afgelopen twaalf maanden. Gerangschikt op alfabetische volgorde.

Top 10 2012 Songs: Adrian Sherwood

Adrian Sherwood – “U.R. Sound”
Ouwe dubknar Adrian Sherwood brengt dit jaar zijn derde album onder eigen naam uit. Tijdens optredens merk je daar niets van, want live mixt hij van alles door elkaar heen uit zijn rijke verleden, opgesierd met allerlei andere leuke dingen, maar van zijn nieuwe album komt vrijwel niets voorbij. Geeft niets. Van “U.R. Sound” op volume 10 in een donkere club zou je acuut nachtmerries krijgen. Haunting dub.
Clipje: U.R. Sound met stilstaand beeld

 

Top 10 2012 Songs: Amanda Palmer

Amanda Palmer – “Want it Back”
Amanda was ooit een Dresden Doll, ging in d’r uppie verder en snapt hoe je internet gebruikt om een fanbase op te bouwen en te onderhouden. Slimme tekstvondsten, knappe nummers met verrassende wendingen en overal een theatraal sausje overheen. Artistieke vrijheid en goed in het gehoor liggende muziek gaan prima samen. Met The Grand Theft Orchestra maakt ze één van de leukste albums van het jaar, (“Theatre is Evil”) en mede daardoor zijn haar optredens uitverkocht voor je weet dat de voorverkoop begint :(
Clipje: Lekker kliederen met inkt en verf

Top 10 2012 Songs: Beak>>

Beak> – “Wolfstan II”
Geoff Barlow van Portishead was het eindeloze gepriegel in de studio zat en startte Beak>. Geen gedoe meer met eindeloos gemix: gewoon spelen, opnemen en uitbrengen. Dat werkte vorig jaar in samenwerking met Anika prima, maar ook zonder zangeres is Beak> goed te verorberen. Als je ervan houdt. “Wulfstan” was als maxisingle al een krautrockanthem, deeltje twee op het nieuwe album gaat nog een minuutje langer door met episch zijn.
Clipje: Heel traag bewegend filmpje bij “Wulfstan II”

 

Top 10 2012 Songs: One Day I'm Going To Soar

Dexys – “Now”
De Midnight Runners zijn er in de afgelopen 28 jaar afgevallen, wat overblijft is Dexys. Nieuwe plaat, “One Day I’m Going to Soar”, klinkt alsof ‘ie live is opgenomen en is dat waarschijnlijk ook. De band treedt ook weer op, maar is tot nu toe niet buiten Engeland gesignaleerd. Openingstrack “Now” duurt 7 minuten, maar alleen de eerste twee minuten staan in aanhoorbare kwaliteit on-line. Als bonus dus ook maar de 2012 Joolsopname van “Come on Eileen“, want uiteindelijk wil je gewoon weten of Kevin Rowland nog steeds tuinbroeken draagt.
Clipje: De eerste twee minuten van “Now”

Top 10 2012 Songs: Django Django

Django Django – “Default”
Was was dit leuk toen het net uitkwam. Vrolijke clip, stelletjes nerds, geinig gevonden liedje. Hele album is leuk, maar voor je het weet heb je het te vaak gehoord. Muziek met een nogal korte houdbaarheid, of er moet opeens nog iets leuks uit dit stelletje Django’s gaan komen. De single blijft wel staan als een huis, dus maar goed dat dit gaan albumlijstje is…
Clipje: De-de-dabbedap-default

 

Top 10 2012 Songs: Findlay

Findlay – “Your sister”
Een heel klein beetje White Striperig/Bombay Show Piggerig en Killserig klinkt het wel, maar dat maakt het niet minder aangenaam. Het openingsriffje is onmiskenbaar gejat uit David Bowie’s “The Jean Genie” en halverwege komt er nog een knipoog naar T-Rex voorbij. Er is tot nu toe slechts een singletje met twee kanten, dus het kan nog alle kanten op. Voor de rest vrij weinig over bekend, dus afwachten of er meer gaat komen en hoe het live gaat uitpakken.
Clipje: Je zus is helemaal je zus nie, joh!

The Orb ftr Lee ‘Scratch’ Perry – “Golden Clouds”

Top 10 2012 Songs: The Orb

The Orb doet iets met minimal house, Lee Perry doet al twee honderd jaar iets met dub en oeverloos gezwam. De samenwerking van die twee is meer dan Orb + Perry, meer dan house met dub, meer dan Perry’s stem over Orbs deuntjes. Het is iets totaal anders geworden, waarbij de twist op het album een nieuwe interpretatie van “Fluffy Little Clouds” is. Perry vertelt over hoe de wolkjes eruit zagen op Jamaica toen hij nog jong was.
Clipje: Wolkjes in het hoofd van Opa Perry

 

Top 10 2012 Songs: Pop. 1280

Pop. 1280 – “Bodies in the Dunes”
Kan er anno 2012 nog iets leuks uit Amerika komen? Ja hoor, zolang het maar teruggrijpt op iets wat dertig jaar geleden al bedacht is. Pop. 1280 (naam geleend uit een misdaadroman van Jim Thompson) speelt rauwe postpunk met een noisy randje en een stoot industrial die voor het laatst werd gehoord werd bij Der Blutharsch. Subtiliteit is ver te zoeken, maar toch wordt je er niet direct horendol van, zelfs niet als je album “The Horror” in één keer uitzit. Ondertussen zijn de opnames voor het volgende album aangekondigd, terwijl ze nog niet eens in Europa zijn geweest om deze aan de man te brengen. Wordt tijd dat ze toch eens deze kant op komen, want dat kan wel eens een vrolijke boel worden.
Clipje: Lijken in de duinen, dus.
Top 10 2012 Songs: Savages


Savages – “Husbands”
Ooit had je punk, daarna kwam postpunk en daarna even niets… en nu is het weer terug, dus het zal nu wel postpostpunk heten. Savages loopt aan Europese zijde voorop: 4 Britse dames, net ietsje té gestyled, maar wat een fijne single en wat kijken ze stuurs als ze optreden. Een album is er nog niet, maar is belooft voor begin 2013.
Clipje: Savages op bezoek bij ome Jools.

 

Top 10 2012 Songs: Downtown Rockers Tom Tom Club – “Downtown Rockers”
Het werd een keertje tijd… een nieuwe Tom Tom Club ep, met als titeltrack als ode aan CBGB’s. Postpunk in reverse. Lijstje namen opdreunen is altijd leuk, Mylo deed het al eens eerder, maar het zoetgevooisde stemgeluid van Chris Frantz maakt toch meer indruk. Voor de clip werd stevig in de Rolodex gebladerd. Rest van de ep is ook erg leuk trouwens.
Clipje: Chris, Tina, Vicky, Bruce, Pablo, Debbie, Richard, Kid, Egan en de hond