Tom Tom Club, het bandje rond Chris Frantz en Tina Weymouth (Talking Heads), heeft vorig jaar voor het eerst in tien jaar weer nieuw werk uitgebracht. Een ep met vijf nummers die helemaal van deze tijd blijken te zijn; titeltrack “Downtown Rockers” is zelfs een bescheiden undergroundhitje in de VS. De tekst van “Downtown Rockers” bestaat uit het oplezen van bandjes die destijds in het New Yorkse punkhol CBGB’s groot zijn geworden. Zoals Talking Heads en Tom Tom Club.

Frankie Smith is in zijn hele leven nooit verder gekomen dan een bescheiden undergroundhitje in de VS. In 1980 introduceert hij met “Double Dutch Bus” de “izzms“, een achtervoegsel waarmee willekeurige woorden een slang-klank krijgen. Vele rappers na hem hebben er nog gebruik van gemaakt, maar Frankie deed het origineel.

De rekensom is even simpel als vergezocht: Frankie heeft het over de bus van uptown naar downtown, hij leest aan het eind wat namen op en qua stem heeft hij wel wat weg van Chris Frantz (drummer en stem van Tom Tom Club) met keelpijn. In ‘Frankie’ en ‘Dutch’ kan ik mezelf wel herkennen, dus 1 en 1 is 3, et voila: een mash-up van beide nummers. Met clipje!