Ben je bereid te betalen voor een nieuwe CD van een van je favoriete bands? En zo ja, hoeveel? Het is de hamvraag waar artiesten en platenlabels mee worstelen deze dagen. Radiohead kon het zich veroorloven een plaat op te nemen om vervolgens proefondervindelijk te ontdekken dat de bereidheid voor muziek te betalen er bij echte fans toch nog wel is. Maar hoe moeten bands met minder grote aanhang zoiets oppakken?

Tack>>head doet ShareHead

Tackhead > Sharehead

Tackhead > Sharehead

Het Engels/Amerikaanse Tack>>Head bedacht zeven jaar geleden, na de nodige debacles met grote(re) platenmaatschappijen, dat het aandeelhoudersprincipe misschien wel een goede manier is om een nieuw album te financieren.

Tackhead is niet het eerste de beste bandje – de leden hebben hun sporen ruimschoots verdiend als sessie muzikanten (Seal, Annie Lennox, Rolling Stones, Living Colour, Nine Inch Nails, Sugarhill Gang etc) en ook als Tackhead / Fats Comet / On-U Sound system / The Maffia hebben ze een fanatieke groep volgers. Ze treden nog regelmatig in originele bezetting op, maar het laatste volwaardige studio album dateert alweer van 17 jaar geleden.

Eerder dit jaar werd het shareholders plan weer van stal gehaald – Tackhead werd ShareHead en de jacht op betaalwillige fans werd op sympathieke wijze geopend.

Hoe werkt ShareHead? De band heeft $ 20,000 dollar nodig om een nieuw album op te nemen. Hiervoor zijn ze op zoek naar 100 liefhebbers die elk bereid zijn $ 200 te betalen voor het nieuwe Tackhead album. Eenmaal aandeelhouder krijg je, zodra de plaat begin 2009 klaar is, vijf exemplaren waar je mee kunt doen wat je wilt. Of een nieuwe Tackhead plaat het leuk doet als verjaardagskadootje laat ik in het midden, maar desnoods zet je ze op eBay – het album wordt namelijk pas zeven maanden later voor de rest van de wereld uitgebracht (op CD en via iTunes).

Daarnaast is er voor de aandeelhouders nog een exclusief live album (en daar doe je het als fan voor – Tackhead op plaat is leuk, maar live pas echt spectaculair!), vermelding in het boekje en een heus certificaat van deelname.

De band heeft zich inmiddels in de studio verschanst en wacht op aandeelhouders.