Ieder jaar wordt er weer een heel circus opgetuigd rondom het fenomeen Top 2000. Via internet stemmen luisteraars van Radio 2 voor de beste platen uit een jaarje of 60 popgeschiedenis en na een heleboel spannend gedoe, aankondingen, voorspellingen en zinloze discussies staat aan het eind van de rit ‘Bohemian Rhapsody’ dan weer op nummer een. Alle 2000 platen worden tussen kerst en nieuwjaar gedraaid en sinds een aantal jaar maakt de NPS een serie TV programma’s rondom de Top 2000. Vast item in iedere uitzending is een bezoekje aan aan artiest die de lijst gehaald heeft. Update gesprekje, hoe is het zo gekomen, hoe is het je vergaan.

Dit jaar is onder andere ‘Wordy Rappinghood’ van Tom Tom Club het zonnetje gezet. Camera ploeg op visite geweest bij Chris Frantz en Tina Weymouth van de Club en toen gevraagd werd naar live video beelden van hun novelty hit verwezen ze naar yours truly, want die woont toch in Nederland. En ik had inderdaad nog een VHS-je liggen met opnames van Tom Tom Club als openingsact voor Talking Heads op het Montreux Jazz Festival in 1982. Dingetje naar DVD over laten zetten (dank Lilian), opgestuurd en als dank een uitnodiging ontvangen om de opname van de bewuste uitzending featuring Tom Tom Club item bij te wonen.

Ik kwam aan een tafel te zitten met tegenover mij Romy Haag, voormalig nachtclub eigenaresse uit Berlijn, ex-vriendin van David Bowie en tegenwoordig wonder der plastisch chirurgie. De achternaam blijkt te slaan om haar (destijds zijn) geboorteplaats en ze mocht een half nummertje van Bowie zingen en deed dat zeker niet onverdienstelijk. Beetje Amanda Lear, vleugje Dietrich, flart Eartha Kitt en een op Patricia Paay geïnspireerd kapsel.

Een bijzonder mens met een mooi verhaal. Het mooiste moment was het popquizje halverwege het programma: Een Blijkbaar Bekende Nederlander (voetbalmeisje, werd mij later ingefluisterd) kon een foto van The Supremes niet als zodanig identificeren, waarop mevrouw Haag hevig nee-schuddend hardop zat te mompelen dat dit een schandalige vertoning was. En gelijk had ze! Romy had aan de bar moeten zitten om de kleuterfotos van Springsteen, Beyonce en Cobain te identificeren, om aan een ander tafeltje haar eigen favoriet voor de nummer 1 positie toe te lichten (ik gok “Follow Me”?), Leo Blokhuis z’n Ramses Shaffy singeltje in tweeën te breken, Mathijs van Nieuwkerk vol op z’n snuit te zoenen en tot slot, op de bar, de complete Top 2000 te coveren zoals alleen zij kan. Te beginnen met ‘Sweet Dreams’:

De bewuste uitzending wordt 30 december uitgezonden.