Zo’n twintig jaar geleden ontstond in Belgie de New Beat. Een paar DJ’s hadden de pitch control ontdekt en de house platen die toen erg in trek waren bleken enigszins vertraagd nog prima dansbaar. Met een vleugje Electronic Body Music (EBM- denk aan bands als Neon Judgement en Front 242) en niet al te diepzinnige teksten erbij was een nieuw genre geboren. Ter herkenning werd het aloude smiley symbooltje overal opgeplakt (van platenlabels tot xtc-pillen), en een hype was geboren.

Echt lang heeft het feestje niet geduurd (New Beat werd Acid, ging daarna over the top, en heeft zelfs nog wat Top 40 hitjes opgeleverd) maar wat er destijds aan New Beat is gemaakt en uitgebracht blijkt anno 2009 nog prima te pruimen. Vooral op lange autoritten doen lange mixes het erg goed. Load bijvoorbeeld deze eens down van DJ Mixomotosis. Het begint met “The Sound of C” van The Confetti’s, maar al snel komen klassiekers als “Euroshima Wardance”, “Anal Acid” en “The Golden Shower” voorbij.

Ultieme New Beat plaat

Ook deze, eveneens van Mixomatosis, is erg prettig. Vrij in het begin zit Zsa Zsa LaBoum’s “Something Scary” (eentje die ik nog op 12″ heb staan) en het wordt tijd met terugwerkende kracht toch maar eens de platen van Lords of Acid aan te schaffen. “I Sit on Acid” is misschien wel de ultieme New Beat plaat. Vet, ranzig en verschrikkelijk verslavend. I Wanna Sit on Your Face!