Het is weer december, tijd voor lijstjes. En dit jaar kunnen de lijstjes freaks helemaal hun lol op, want behalve beste, slechtste, nieuwste en mooiste van het jaar kunnen ook nog eens extra lange lijstjes gemaakt worden over de afgelopen tien jaar… En terwijl ik er nog steeds niet uit ben over het nou ‘de jaren nul’ heet wat we achter ons laten of toch ‘de jaren 2000′, worden overal al doordachte decennium lijstjes gepost. Alsof een jaar terug in herinnering halen al niet moeilijk genoeg is. Eerst maar eens buurten bij de buren:

Zowel NME als Oor zetten “Is this it?” van The Strokes op nummer 1 in de lijst met beste platen van de afgelopen tien jaar. NME zet MGMT’s “Oracular Spectacular” op nummer 100, Oor houd de complete lijst angstvallig geheim op internet en drukt deze alleen af in de papieren versie (hallo? 2009!)

Pitchfork houd het op Radiohead’s “Kid A” (bah, pretentieuze keuze), terwijl Uncut op het White Stripes album “White Blood cells” uitkomt als record of the decade.

Ik vermoed dat ik ergens in de buurt van LCD Soundsystem, The Knife of toch ook The White Stripes ga uitkomen. Die eerste Ladytron was toch ook wel heel goed. En Teaches of Peaches… en The Ting Ting’s… Of misschien kom ik er wel helemaal niet uit. Eerst maar eens diep nadenken over de lijst van 2009. Stay tuned :-)