Mooie uitspraak van Prince over internet in een krankzinnig interview met de Engelse Mirror: “The internet’s completely over. I don’t see why I should give my new music to iTunes or anyone else. They won’t pay me an advance for it and then they get angry when they can’t get it“. En dus bundelt de voorheen innovatieve dwerg uit Minneapolis zijn nieuwe Cd “20Ten” met… een krant. Koop de krant, krijg de nieuwe Prince kado. Andersom mag niet, cd kopen en krant gratis, want dat vind Prince geen goed idee.

Prince over internet

Prince

Purple Genius

Ooit stond ik in de stromende regen in de Kuip, op de tweede juni van 1990, te kijken naar Prince. The Nude Tour, ergens halverwege twee hoogtepunten in zijn carrière. Prince achter de vleugel, een dekzeil boven zijn hoofd om de boel droog te houden en de Purple Genius te behoeden voor elektrocutie. Tijdens ‘Respect’ de onvermijdelijke windvlaag die iedereen, behalve Prince, aan zag komen en in één keer de zorgvuldig opgebouwde hoeveelheid purple rain in het dekzeil over the little man uitstortte. Vond-’ie niet leuk. Einde concert.

Zoals Metallica nooit meer afkomt van de blunder van het openlijk ageren tegen Napster, zo zal Prince zijn ontkenning van internet als distributie medium nooit meer te boven komen. Natuurlijk was vroeger alles beter, daarom werden we in de Middeleeuwen gemiddeld ook niet ouder dan 35 jaar. Vroeger sneeuwde het soms in April. Was AIDS slechts een teken des tijds. Droegen meisjes frambozen kleurige baretten. En feestten we allemaal alsof het 1999 zou zijn.

Foute buzz

Cdtje bij een krant doen is een uitvinding van Prince. Een aantal jaar geleden werkte dat, net zoals het Radiohead plannetje ‘wat de gek ervoor geeft’ een prima publiciteitsstunt was. Maar vandaag de dag is het een idioot idee. Prince krijgt betaald voor ieder exemplaar wat de krant verspreid. Dat vervolgens het merendeel van de lezers helemaal geen interesse heeft in de laatste muzikale stuiptrekking van meneer Roger Nelson interesseert hem niet. Het geld is binnen, de schijfjes kunnen, na een kortstondig treurig bestaan als ‘zero bids’-veiling op eBay, linea recta de vuilnisbak in. Foute buzz voor een plaat die bij voorbaat al niet serieus genomen gaat worden.

Van held via vergetelheid tot hofnar? Nee, dat toch ook weer niet. Laten we een deal maken – we vergeten dit hele ‘Prince over internet’ interview, dat internet is immers toch voorbij, geen hond die het leest. Doe ons in ruil een paar concerten in Nederland, niet in de Kuip, want het kan nog steeds soms regenen in Nederland. Iets kleiners, paar avondjes HMH. En dan betaalbare kaartjes, zonder daar een cd bij door je strot geduwd te krijgen. Hoeven we namelijk niet. En dan leuk ouwe nummers spelen. Sheila E weer uit het vet, Cat-we-need-you-to-rap erbij, Dr Fink uit de mottenballen. Spelen, jammen, eindeloos tegen je rare gitaar aan schurken. Dat willen we zien. Want vroeger was alles beter – ook gij, artist formerly known as my hero!