Chris Frantz and Frank Veldkamp

Chris (R) en Frank in Amsterdam (juli 2013)

Chris Frantz (drummer van Tom Tom Club en Talking Heads), presenteert iedere maand de radioshow Chris Frantz the Talking Head op WPKN. Het station opereert vanuit Fairfield, Connecticut USA en zendt zowel via de ether als op internet uit. Vast onderdeel van Chris Frantz the Talking Head is een belletje met European Correspondent Frank Veldkamp, waarin drie actuele nummers van Europese bodem worden gedraaid.

We babbelen wat, ik vertel wat over de artiesten en de gekozen nummers en de drie platen (mp3s) worden vervolgens losgelaten op de voornamelijk Amerikaanse luisteraars van de show. De radioshow kenmerkt zich door een enorm relaxte sfeer, waarbij formats, planningen en snelheid uit den boze zijn. Zo schrikt Chris er niet voor terug om dertig minuten lang non-stop muziek te draaien en daarbij de platen ook helemaal af te spelen. Tot de stilte aan toe. En als een nummer toevallig eenentwintig minuten duurt (Kraftwerk’s ‘Autobahn’), dan is dat zo, en is daarmee 21 minuten van de show gevuld.

De selectie van de drie nummers in het Europese blokje is aangepast op de stijlen die Chris draait in zijn show. Geen extreme uithoeken in het muzikale universum, maar radiovriendelijke pop, funk, dance, rock en aanverwante plezierheden. Het is wel elke maand weer goed luisteren naar de teksten, want de zwarte lijst met woorden-die-echt-niet-kunnen op de Amerikaanse radio bestaat nog steeds.

Naast het gesprek met de European Correspondent, ontvangt Chris ook collega muzikanten in de studio voor interviews of voelt hij ze telefonisch aan de tand. Zo sprak hij in april 2013 met de Nederlandse zangeres Wende Snijders. Het leverde het volgende leuke gesprek op:

De uitzendingen van Chris Frantz the Talking Head zijn terug te luisteren via het archief van WPKN.

Playlist European Correspondent Chris Frantz the Talking Head

Tijdens de uitzending van Chris Frantz the Talking Head wordt druk gecommuniceerd op Facebook over de gedraaide platen. Met name in de – voor Amerikanen veelal onbekende – Europese acts is veel interesse. Ik houd daarom een lijstje bij van de gedraaide platen in het blokje van de European correspondent: