?

In het weekend van 1 oktober 2010 organiseerde het Haagse cultureel jongeren centrum De Bazart voor de twee keer een bandmarathon met als doel het Nederlands record meeste-bandjes-in-24-uur te verbreken. Het vorige record, 76 bands, stond ook op naam van de Bazart. Om één en ander live te verslaan in woord en beeld hebben fotograaf Ramond Jaggessar en ondergetekende de volle 24 uur verslag gedaan voor 3voor12/Den Haag.

Met 15 minuten speeltijd per band is er in 24 uur in theorie ruimte voor 96 optredens. Om het nieuwe record op een later tijdstip nog eens te kunnen breken mochten twee bands als ‘headliners’ wat langer spelen en met wat last minute wijzigingen en een band die helemaal niet is komen opdagen, is het nieuwe record uiteindelijk op 88 bands gezet. Waarvoor felicitaties aan het adres van De Bazart en met dank aan de bandjes!

Als 88 bandjes live laten spelen in een etmaal een record is, is 88 bandjes fotograferen en van een onderschrift voorzien dat vast ook. Vol goede moed begonnen met 1 á 2 volzinnen per band raakte na een bandje of 40 het vat der gevatheden en het vermogen om verschillen te beschrijven of zelfs maar op te merken wel zo’n beetje uitgeput. Na blokjes met hiphop, pop, dubstep en experimentele elektronica, brak vrijdagnacht rond een uur of 3 het blokje ‘gitaarbandjes’ aan. Dit blokje heeft, met uitzondering van een band of drie, geduurd tot het slotakkoord om 8 uur op zaterdagavond. Alle mogelijke verschijningsvormen hebben in deze 17 uur durende reeks de revue gepasseerd. Met z’n drieën, met z’n vieren, met twee gitaren, met drie gitaren, met een vrouwelijke bassist of drummer, met een petje op, zonder petje op, in korte broek, in lange broek, in kapotte broek, in onderbroek, met zonnebril op, met lasbril op, met de linkervoet op een monitorspeaker, met de rechtervoet op de monitorspeaker, met lang haar, met veel haar, met kort haar, zonder haar, zingende zangers, gillende zangers, schreeuwende zangers, gruntende zangers, goede zangers, slechte zangers en vrouwelijke zangers. En zangeressen.

De bio’s van veel bandjes beloven een ’dynamisch geluid’, ‘originele composities’, ‘ritmische moodswings’, ‘grote diversiteit’, ‘energieke liveshow’ en ‘melodieuze gitaarsolo’s', maar na urenlang bandjes af en aan te hebben zien lopen met gitaarkoffers is diversiteit ver te zoeken en snak je naar een strijkkwartetje of iemand die een tuba uit z’n binnenzak haalt. Het zal met de verzadiging van het moment te maken hebben, maar veel bands lijken in hun biografie creatiever dan in hun muziek – of gebruiken hun bio voor het vastleggen van hun ambitie. Hoe dan ook, aan gitaarbandjes geen gebrek in Nederland, dus het zal wel storm lopen op Bazart’s Guitar Hero Competitie eind van de maand.

Nadat voor de derde keer Neil Young’s ‘Rockin’ in a free world’ werd gecoverd even naar buiten gelopen, heel hard ‘Rockin’ in a free world’ tegen een stapel stoeptegels in de buurt staan grunten, en toen weer vol goede moed aan de laatste zes uurtjes begonnen. Foto’s met onderschriften hier terug te vinden: deel 1 (20:00-02:00), deel 2 (02:00-08:00), deel 3 (8:00-14:00), deel 4 (14:00-20:00).